Arittha-sutta

Taehye sunimin alustava suomennos Arittha-suttasta:

Ollessaan Savatthissa Mestari kysyi munkeilta: ”Munkit, harjoitatteko hengitystietoisuutta?”

Kunnianarvoisa Arittha vastasi: ”Kunnioitettu, minä harjoitan hengitystietoisuutta.”

”Millä tavoin, Arittha, harjoitat hengitystietoisuutta?”

”Kunnioitettu, hylättyäni menneiden aistinautintojen kaipaamisen, hylättyäni tulevien aisti-nautintojen haluamisen ja hylättyäni täysin sekä ulkoisten että sisäisten ärsykkeiden  aiheuttamat vihan tunteet tiedostan sisäänhengityksen ja tiedostan uloshengityksen.”

”Arittha, en kiellä etteikö tämä olisi hengitystietoisuutta.  Kuitenkin aion nyt selittää yksityis-kohtaisesti, mitä hengitystietoisuus tarkoittaa. Kuuntele tarkkaavaisesti!”

”Kyllä, Kunnioitettu”, sanoi kunnianarvoisa Arittha.

Mestari puhui näin: ”Miten siis harjoitetaan hengitystietoisuuden yksityiskohtia?  Siten että munkki menee metsään tai puun juurelle tai johonkin rauhalliseen paikka, istuu jalat ristissä, vartalo suorana ja keskittää huomion suoraan eteensä. Hengittäessään sisään hän tietää hengittävänsä sisään; hengittäessään ulos hän tietää hengittävänsä ulos.

[1] Hengittäessään syvään sisään hän tietää hengittävänsä syvään sisään; hengittäessään syvään ulos hän tietää hengittävänsä syvään ulos.

 [2] Hengittäessään kevyesti sisään hän tietää hengittävänsä kevyesti sisään; hengittäessään kevyesti ulos hän tietää hengittävänsä kevyesti ulos.

[3] Hengittäessään sisään hän tiedostaa koko kehonsa; hengittäessään ulos hän tiedostaa koko kehonsa. Näin hän harjoittaa. 

 [4] Hengittäessään sisään hän tyynnyttää koko kehonsa; hengittäessään ulos hän  tyynnyttää koko kehonsa. Näin hän harjoittaa.

[5] Hengittäessään sisään hän tuntee iloa; hengittäessään ulos hän tuntee iloa. Näin hän harjoittaa.

[6] Hengittäessään sisään hän tuntee onnellisuutta; hengittäessään ulos hän tuntee onnellisuutta. Näin hän harjoittaa.

[7] Hengittäessään sisään hän tiedostaa tunneehdollistumat; hengittäessään ulos hän tiedostaa tunne-ehdollistumat. Näin hän harjoittaa.

[8] Hengittäessään sisään hän tyynnyttää tunne-ehdollistumat; hengittäessään ulos hän tyynnyttää tunne-ehdollistumat. Näin hän harjoittaa.

[9] Hengittäessään sisään hän tiedostaa mielenvirran; hengittäessään ulos hän tiedostaa mielenvirran. Näin hän harjoittaa.

[10] Hengittäessään sisään hän keveyttää mielensä; hengittäessään ulos hän keveyttää mielensä. Näin hän harjoittaa.

[11]  Hengittäessään sisään hän ykseyttää mielensä; hengittäessään ulos hän ykseyttää mielensä. Näin hän harjoittaa.

[12] Hengittäessään sisään hän vapauttaa mielensä; hengittäessään ulos hän vapauttaa mielensä. Näin hän harjoittaa.

[13] Hengittäessään sisään hän syventyy pysymättömyyteen; hengittäessään ulos hän syventyy pysymättömyyteen. Näin hän harjoittaa.

[14] Hengittäessään sisään hän syventyy (halujen) haihtumiseen; hengittäessään ulos hän syventyy (halujen) haihtumiseen. Näin hän harjoittaa.

[15] Hengittäessään sisään hän syventyy (kaikkien harhojen) lakkaamiseen; hengittäessään ulos hän syventyy (kaikkien harhojen) lakkaamiseen. Näin hän harjoittaa.

[16] Hengittäessään sisään hän syventyy irtipäästämiseen; hengittäessään ulos hän syventyy irtipäästämiseen. Näin hän harjoittaa.

Näin siis, Arittha, harjoitetaan hengitystietoisuutta.”

Comments are closed.