KUVIA YHTEISISTÄ TAPAHTUMISTA

Kuvia Lammin elokuun retriitiltä 2018

Kokoonnuimme tutuksi tulleeseen tapaan Lammilla, Kataloisten koululla, elokuun helteisinä päivinä 1 – 5.8. Bodhidharma ry:n järjestämään retriittiin. Retriitin aikana noudatettiin ohjelmaa, joka alkoi klo 05.00 ja päättyi klo 21.00 : aamunotkistelua, kumarruksia, mietiskelyä, lausuntaseremonioita, opetuspuheita, hiljaista kävelyä ja mietiskelyä luonnossa, tarkkaavaista työskentelyä, lootusjoogaa, teetä ja ruokailua hiljaisuudessa.

Opettajina toimivat zen-munkit TaeHye sunim ja Kusalananda, molemmat Italian Lericin MusangAm-temppelistä.

Retriitin teemana oli: Kohteellinen ja kohteeton meditaatio.

Kuva1. Harjoittajat kuuntelemassa opetuspuhetta. Osallistujia tuli eri puolelta Suomea, pääkaupunkiseudulta, Lahdesta, Turusta, Vaasasta, Seinäjoelta, Kemiöstä ja Jokioisista.

Kuva2. Opettajamme TaeHye sunim ja Kusalananda valmistamassa Bodhisattva-noviisia Seppo Sagaramitra Nuortevaa (valkoisessa paidassa) bodhisattva-seremoniaan.

Kuva3. Lahti zen-ryhmän Tuula Hyvärinen ja Bodhidharman Ulla Mudita heittämässä kukkien terälehtiä bodhisattva-noviisin ylle rituaalin mukaisesti.

Kuva4. Seppo Sagaramitra Nuorteva sitoutui kulkemaan valaistumistietä ja noudattamaan bodhisattva-lupauksia. Merkkinä sininen ojokasa, eli pienoiskaapu.

Kuva5. Kumarrukset ja kiitokset alttarille päin, opettajien TaeHye sunimin ja Kusalanandan johdolla.

Kuva6.  Loppuseremonian ja vapaan keskustelun jälkeen jää tyhjä tila…..

Kuva7. ……mutta täällä me olimme – ja tänne me palaamme jälleen.

Kuvat: Mikko VimalamitraTeksti: Teksti: Ulla Mudita

Kuvia Bhante Muditon Suomen vierailusta v. 2018

Australian Bodhiyana luostarissa toimiva suomalainen munkki Bhante Mudito vieraili kotimaassaan alkukesällä 2018. Hän johti Bodhidharman vesak-juhlan la 26.5. ja su 27.5. vierailimme yhdessä Thai-temppelissä Nurmijärvellä. Ennen paluutaan Australiaan hän vieraili Vimalamitran kyydissä Turun vietanamilaisessa temppelissä 23.6. ja 24.6. hän johti Dharmajaatran yhdessä Vimalamitarn kanssa Helsingin Alppipuistossa ja sen jälkeen johti sunnuntaiharjoituksen Sampokeskuksessa.

Kuvia tästä vierailusta.

Zen-valokuvausretki talven valoon

Retki tehtiin 2.12.2017 Inkoon Kopparnäsiin.

Tästä Valokuvagalleriaan

Joulukuun toisena päivänä aamu aukesi lupaavan aurinkoisena. Lähes koko viikko oli satanut lunta tai tuuli tuivertanut sadetta. Retkelle oli ennakkoilmoittautunut kaiken kaikkiaan yhdeksän osallistujaa. Meitä lähti retkelle kuitenkin vain viisi. Arvelin viikon kelien vaikuttaneen osallistumispäätöksen perumiseen. Älkää huoliko poisjääneet, retkiä on luvassa kevättalvella. Tulevaa ohjelmaa voit tarkastella www.kuvailla.fi tapahtumasivulta

Lähdimme liikkeelle Buddhalainen Keskus Sampon pihalta pikkuautolla kohti Inkoon Kopparnäsiä, joka on n. tunnin ajomatkan päässä. Paikka on meren rannalla ja karttoihin alue on merkitty virkistysalueeksi. Tarkempi perehtyminen kertoo alueen kuuluvan Imatran Voimalle, “ Imatran Voima hankki Kopparnäsin 1960-luvun lopussa, jolloin aluetta suunniteltiin atomivoimalan sijaintipaikaksi. Voimalaitosta ei rakennettu, mutta manneraluetta on käytetty mm. energiayhtiön koulutus- ja tutkimustarkoituksiin sekä henkilökunnan virkistykseen.” (http://www.uudenmaanvirkistysalueyhdistys.fi/index.php?k=13399)

Perillä kävin läpi aikataulut ja kuinka valokuvausretkestä tulee oikea Zen-valokuvaustapahtuma. Avainsana on hiljaisuus. Jos pyrähdämme metsään kavereiden kanssa, niin vain käy, ihan jo jälleennäkemisen riemusta, ihmiset puhua pulisevat, vertailevat kameroita. Silloin ei näe kohteita ja valokuvaukseen on vaikea keskittyä. Hiljaisuus ja läsnäolo ovat meditaation perusteita. Liikkumalla hitaasti, mieli tyynenä ja avarana, näemme kohteet sellaisina kuin ne ovat omassa luonnossamme. Zeniin kuuluu pyrkimättömyys. Emme ole hakemassa jotakin hienoa valokuvaa jollekulle toiselle, vaan toteuttamassa omaa näkemistämme.

Zen-valokuvauksen perusteet lepäävät Itä-Aasialaisessa esteettisessä taidekäsityksessä, tavassa tarkastella luontoa, tiloja ja mittasuhteita, miten asiat ja kohteet ovat ja vaikuttavat toisiinsa. Puutarhataide, joka on levinnyt Kiinan hoveista Koreaan sekä erityisesti Japaniin ja aina Vietnamiin asti, sisältää visuaalista koodistoa, josta on syntynyt esittämisen seitsemän zen-periaatetta. (kevättalvella aiheesta on tulossa koulutustilaisuus).  Retkellä emme toki puhuneet estetiikasta. Ohje oli hengittää ja tiedostaa tarkasti askeleet kallioilla kuljettaessa. Meren rannan kalliot ovat veden äärellä liukkaita johtuen merivedestä, joka kastelee kallion päällä olevaa levää. Toiseksi, yöllä satanut lumi teki omalta osaltaan kalliot myös liukkaiksi. Onneksi kaikki meni hyvin ja nilkan nuljahduksia ei sisältynyt retkeen. Olin lähettänyt etukäteen osallistujille postia, jossa oli ohjeena: ”Näe pysymättömyys ja muutos. Arvosta selkeyttä. Vältä koristeellisuutta.” Vielä valokuvauksen yleisohje: ”Pelkistä! Kuvaa valoa, muotoja värejä tunnelmia ja mielentiloja”.

Meren rannan valo oli vaihtelevaa. Aurinko siilautui välillä dramaattisesti valovirroiksi pivien rakosista. Meren värit vaihtelivat pilvisyyden ja aallokon mukaan. Rannan heinikko puiden juurilla oli vahvan keltaista. Taustalla aallot, jotka olivat kuin maisemaa eläväksi tekevää kohinaa. Talven valo ja hetkellinen pieni sade kulki yli, kunnes oli aika kokoontua hiljaiselle aterialle. Teimme tulet ja kaivoimme pussukoista eväitä. Koivuhalot nuotiokatoksessa tuoksuivat, liekit rätisivät ja takki haisi useamman päivän savulta. Vietimme yhdessä hiljaisuutta. Lopuksi palasimme vastahakoisesti puheeseen. Kaikilla oli kokemuksia ja kamerat täynnä kuvia.

Katsojana voit pohtia, mikä sitten on sitä zeniä ottamissamme kuvissa. Onko se hetki, kun painaa kameran laukaisinta? Vai se kuvaajan hetki kohteen äärellä? Tai se pieni liikahdus jossakin otsaluun takana, kun kohde ja kuvaaja katsovat toisiaan? Vai onko se koko kokemus ja elämys siitä retkestä, sitä elähdyttävää olemassaoloa ja jonka äärellä olemme koko ajan? Nämä kuvat voivat aueta tyynelle katsojalle johonkin sanattomaan.


(c) Kuvat ovat kuvaajien omaisuutta ja käyttö ilman lupaa rikkoo EU-alueella olevaa
lakia tekijänoikeuksista ja universaaleja eettisiä periaatteita.

Zen-valokuvausretken vetäjänä 2.12.2017 ja tämän artikkelin kirjoittajana oli
Mikko Vimalamitra Koponen. Hän toimii Bodhidharma-yhdistyksessä
meditaatio-ohjaajana sekä Dharma-opettajana.

Tästä Valokuvagalleriaan

Kuvia Lammin elokuun retriitiltä 2016

 KUVIA BODHISATTVAN TIE SEREMONIASTA
6.8.2016

kuva-A-trs

Kuva: Hannele

Erik Punyamitra, Mikko Vimalamitra, Arja Aryatara, Ari Aryamitra ja Jarkko Won Oo. Seremoniassa oppilaat lupautuvat kulkemaan bodhisattvatietä.

Bodhisattva tarkoittaa sanan mukaisesti käännettynä “valaistumisolentoa” eli olentoa, joka haluaa kulkea valaistumistietä ja noudattaa bodhisattva lupauksia.

Retriitti järjestettiin Lammin Kataloisissa, jossa Tavallinen Mieli yhteisöllä
on omistuksessa vanha koulu. Retriitti järjestettiin toisen kerran hyväksi havaitussa paikassa.

kuva-C-h

Kuva: Hannel

Retriin vetäjinä toimivat Sŏn-(Zen)munkit Taehye sunim ja italialainen Taeri sunim.

kuva-B-trs

Kuva: TRs

Bodhisattvalupausten ottajat saivat siniset tai violetin väriset ojokasat (kor., rakusu jap.) eli pienoiskaavut. Lupauksia on neljä suurta lupausta ja kymmenen peruslupausta sekä vielä 48 tarkentavaa lupausta.

kuva-D-h

Kuva:Hannele

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Ulla Mudita jakoi valkoiset liljat bodhisattva noviiseille.

kuva-E-e

Kuva:Erja

Kuvassa retriitille osallistuneet harjoittajat. Lammin Kataloisten koulun sali toimii tunnelmallisena mietiskelysalina.

kuva-F-e

Kuva: Erja

Yhteiskuvassa munkit Taehye sunim ja Taeri sunim sekä Bodhidharmalaiset bodhisatva noviisit.

Bodhidharma yhdistys toivottaa hyvää alkavaa syksyä retriittiin osallistuneille.

Comments are closed.