Retriittiohjeet

Mietiskelykeskuksissa on perinteisesti tiettyjä käyttäytymissääntöjä, jotka tukevat harjoitusta. Retriitin ajaksi jätä mielihalusi ja mielipiteesi pois ja noudata yhteisiä sääntöjä poikkeuksetta. Keskeistä on ottaa muut huomioon kaikessa toiminnassasi! Käytä retriitin aika hyödyllisesti keskittyen kokonaisvaltaisesti harjoitukseesi. Retriitin aikana saatat kokea henkisesti tai fyysisesti vaikeita hetkiä – älä lannistu, vaan harjoita kärsivällisesti ja sisukkaasti! Muista kaiken pysymättömyys; tilanne voi muuttua yhtäkkiä ja joskus retriitin hyvät vaikutukset tulevat esiin vasta retriitin loputtua kotiin palatessa.

Hiljaisuus:

Noudatamme retriitin ajan jaloa hiljaisuutta. Vältä kaikkea puhumista ja myös tarpeetonta kommunikointia elein, ilmein tms. Ei myöskään hyräilyä! Vältä tarpeetonta katsekontaktia. Keskity omaan sisäiseen harjoitukseesi äläkä tarkkaile muiden touhuja.

Jos on syytä kommunikoida, tee se elein tai kuiskaamalla muita häiritsemättä. Käytännön ongelmatapauksissa tai epäselvyyksissä ota yhteys retriitin vastuuhenkilöihin ja harjoitukseen liittyvissä kysymyksissä opettajaan.

Kännykät tulee pitää suljettuna koko retriitina ajan. Jos kännykän käyttöön on erityisen pakottava syy, voi retriitin vastuuhenkilöiltä pyytää luvan kännykän rajoitettuun käyttöön.  Kotiväelle voi antaa Dharmaopettajan puhelinnumeron, joka ilmoitetaan ennen retriittiä tarpeellista yhteydenpitoa varten.

Hiljaisuus koskee myös taukoaikoja, kävelyä ulkona, joogatuokioita, saunomista jne. Älä lue, piirtele tai kirjoita retriitin aikana. Retriitin lopussa on yhteisvalokuvaus tuokio. Älä kuvaa retriitin aikana!

Jos joku alkaa keskustelemaan tarpeettomasti kanssasi, älä vastaa! Retriitillä on ystävällistä olla vastaamatta, sillä näin ylläpidät kaikkien harjoitusrauhaa. Jos joku toistuvasti rikkoo hiljaisuuden tarpeettomasti, tulee hänen suorittaa 108 katumuskumarrusta! Jatkuvan tai tahallisen muitten häiritsemisen johdosta retriitin opettaja voi pyytää häiritsijää poistumaan.

Siisteys ja järjestys:

Pidä vuoteesi, makuupussisi, tyynysi yms. järjestyksessä. Kun tulet sisätilaan, laita kenkäsi riviin oven viereen. Älä levittele vaatteitasi tai muita tavaroitasi, vaan pidä ne repussasi tai kauniisti pinoissa.

Jätä vessat käytön jälkeen siisteiksi. Jos vessapaperi tms. loppuu, huolehdi uusi rulla tilalle.

Käytä perusjärkeä ja tartu omatoimisesti toimeen siisteyden ylläpitämiseksi.

Ateriointi:

Syömme tarkkaavaisesti ja toiset huomioon ottaen. Otamme ruokaa niin, että jokaista ruokalajia riittää kaikille. Syödessäsi pidä ryhti hyvänä; älä nojaa pöytään kyynärpäillä.

Pyri syömään mahdollisimman ääneti; älä kolistele astioita ateriavälineillä. Aterioituasi laita kuumaa vettä tai teetä kulhoosi ja puhdista sillä ruokailuvälineesi yms. ja lopuksi juo ”liemi”. Tämän ”läträyksen” merkitys on se, että

1) kaikki lautaselle otettu ruoka käytetään perusteellisesti,
2) myöhemmin on helpompi pestä astiat,
3) muistetaan nälkäisiä olentoja sekä
4) ylitetään miellyttävän (ruoka) ja joskus epämiellyttäväksi koetun (pesuliemi) kaksinaisuus.

Työskentely:

Työskentelyaikoina jakaudumme ryhmiin, joissa jokaisessa on johtaja. Ryhmän johtajan ohjeistusta tulee seurata. Jos työskennellessä on tarpeen kysyä jotain, tulee kysyä mahdollisimman ääneti. Ks. hiljaisuus.

Meditaatiosalista ja –istunnoista:

Saliin lähdetään moktakin kutsuäänen soitua mahdollisimman nopeasti.

Istu retriitin ajan sinulle retriitin alussa osoitetulla paikalla. Naiset istuvat salin yhdellä ja miehet toisella sivustalla. Pidä paikkasi järjestykses.sä (peitot, tyynyt, jakkara jne)

Pyri istumaan liikkumatta. Jos on tarpeen liikkua, vaihda asentoa mahdollisimman vähin äänin rauhallisesti.

Kävelymietiskellessämme kävele samaa nopeutta esikävelijän kanssa ja pidä etäisyys seuraavaan kävelijään jatkuvasti samana. Jos poistut pakottavan tarpeen sanelemana kävelymietiskelyn aikana, jää palatessasi oven suulle ja odota kunnes voit liittyä jonoon omalle paikallesi.

Lausu suomen-, korean- ja paalinkielisiä resitaatiotekstejä siten, että seuraat esilausujan rytmiä ja äänesi on harmoniassa toisten lausujien kanssa. Hartaan yhteislausumisen myötä äänemme yhdentyvät ja lausunta on kaunista. Jos olet epävarma tekstin sävelkulusta, lausu matalalla äänellä, jottet aiheuta epävireisyyttä.

Pukeutuminen, ehostus yms.

Pukeudu hillitysti. Vältä paljastavia asuja; olkapäät, polvet, rinta ja vatsa tulee olla peitettynä. Käytä istumiseen soveltuvia pitkiä housuja, jotka eivät kiristä vyötäröä, tai pitkähköä hametta. Valitse retriitille rauhallisen värisiä ja sopivan väljiä vaatteita. Sukkien tulee olla puhtaat ja hajuttomat.

Älä käytä vahvoja hajuvesiä ym. retriitin aikana. Vältä käyttämästä liiallisia koruja.

Sekalaiset säännöt:

Tupakointia tulee välttää, mutta jos tupakointi on välttämätöntä, polttaa saa vain erikseen osoitetulla paikalla tai kaukana muista näköesteen takana.

Kaikkea seksuaalista käyttäytymistä on vältettävä; retriitin aikana olemme kuin veljiä ja sisaria.

Retriitin aikana kaikki toimet ovat meditaatiota. Pyri tarkkaavaisuuteen myös luontokävelyiden ja muitten ”vapaamuotoisten” ohjelman osien aikana.

Comments are closed.