Noviisileiri Nurmijärvellä

VILLE OSALLISTUI NOVIISILEIRILLE Bodhidharma ry:n jäsen Ville Devamitra osallistui 10-16.2017 Nurmijärven Wat Buddharama Finland Temppelissä buddhalaiseen noviisimunkkileirille. Tässä on videohaastattelu, jonka tein kolmantena leiripäivänä, vieraillessani temppelissä. Katso video Kesäterveisin Mikko Lue lisää →

Tulevia tapahtumia

Kirjallisuuspiiri

Date: 21.10.2017

Time: 14.00 - 16.00

Bodhidharman kirjallisuuspiiri aloittaa taas pitkän tauon jälkeen. Kokoonnumme lauantaisin syyskuun viimeisestä päivästä lähtien pääsääntöisesti joka toinen viikko sen mukaan, onko Sampokeskus tuolloin vapaana, joten tilaisuudet on syytä tarkistaa näiltä sivuilta.

Aloitamme lukemalla Haemin sunimin kirjaa ”Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa” ja ryhdymme kääntämään suomeksi joitakin suutria.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Tervetuloa!

 

Vieraana dharmachari Sarvamitra

Date: 29.10.2017

Time: 17.00 - 19.00

Tavallisen sunnuntai-iltaman tilalle lokakuun lopulla saamme vieraaksemme Tampereen Keltaisen Buddhan opettajan dharmachari Sarvamitran, joka ohjaa luovaa kirjoittamista Susi ovella -menetelmän pohjalta. Se on antoisa ja mielenkiintoinen harjoitus, jossa korostuu ihmisen oma sisäinen kokemus.  Aloitamme illan lyhyellä meditaatiolla.

Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa!

Opettaja: Maija Ijäs

Äänen tuotantoon liittyy monenlaisia väärinkäsityksiä ja harhaan johtavia uskomuksia. Nämä haasteet koskevat erityisesti laulamista. Kokemukseni laulajana, äänenkäytön opiskelijana ja kouluttajana sekä säveltäjänä ovat saanet minut ymmärtämään että monet näistä uskomuksista ovat täysin keinotekoisia ja ne tekevät äänentuotannosta ja laulamisesta entistäkin haastavampaa.

Pohjimmiltaan laulamaan oppimisessa on kyse harjoittelemisesta, siksi äänentuotannon harjoitteiden täytyy olla toimivia ja ymmärrettäviä kaikille.

Tässä työpajassa tutustumme äänentuotannon fysiologiaan, puhumisessa ja laulamisessa tarvittaviin ihmiskehon osiin ja ääneen fysikaalisena ilmiönä. Tutustumme myös yläsäveliin, jotka antavat äänelle sen ominaisen luonteen ja värin. Yläsävelet ovat hieman ylenkatsottu äänenkäytön osa-alue ja lähes unohdettu osa nykypäivän äänimaisemaa. Kyky tunnistaa yläsäveliä toisten ihmisten äänestä on ratkaisevassa osassa jotta kykenisimme saavuttamaan syvän kokemuksen yhteenkietoutuneisuudesta, harmoniasta, rauhasta, ykseydestä ja saamaan äänemme soimaan puhtaasti yhdessä. Jokainen voi oppia tunnistamaan ja kuulemaan yläsäveliä.

Työpajassa teemme kuunteluharjoituksia, joiden tarkoituksena on oppia tunnistamaan ja kuulemaan yläsäveliä. Me opimme myös tuottamaan ja vahvistamaan oman äänemme yläsäveliä.

Työpaja on avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita äänestä ja laulamisesta sekä kiinnostuneet syventämään harjoitustaan resitoinnin kautta. Meillä kaikilla on oma erikoislaatuinen, persoonallinen ja kaunis oma äänemme. Kaikki ovat erittäin lämpimästi tervetulleita osallistumaan työpajalle. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita!

Maija Ijäs on helsinkiläinen säveltäjä ja äänenkäytön valmentaja. Hän opiskelee Estill-äänenkäytön menetelmää sekä yläsävellaulua Helsingissä, Berliinissä ja Lontoossa Ian Nicholasin, Tim Richardsin, Eleanor Forbesin ja Wolfgang Sausin johdolla. Ijäs on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kasvatusteiteen maisteriksi vuonna 2005 pääaineenaan musiikin opetus ja hän on toiminut säveltäjänä, kapellimestarina ja laulujen harjoituttajana useissa helsinkiläisissä teattereissa reilun vuosikymmenen ajan. Ijäs on myös Suomen Musiikkilääketieteen Yhdistyksen SMULYn jäsen.

Ijäs on pitänyt kesällä 2017 kotisanghassaan Zen Center of Los Angelesissä samanlaisen avoimen äänityöpajan ja hänet on kutsuttu ZCLA:han pitämään jatkokurssia huhtikuussa 2018. Ijäksen opettaja on Roshi Egyoku Nakao ZCLA:ssa. Ijäs on myös kansainvälisen Zen Peacemakers – järjestön sekä suomalaisen Bodhidarma ry:n jäsen.

Maija Ijäksen kotisivut: www.maijakaunismaa.com

Resitointi

”Resitointi on tehokas tapa löytää harmonia oman kehon ja mielen välillä. Resitoi korvillasi, älä suullasi. Ota toiset resitoijat huomioon resitoidessasi. Sulauta oma äänesi aina toisten ääniin, on olemassa vain yksi ääni, jossa kaikki ovat yhdessä. Älä resitoi liian korkealta, älä liian matalalta, älä myöskään liian nopeasti tai hitaasti. Poimi tahti kokeneemmilta harjoittajilta, he kantavat vastuun. Yhdessä resitoinnin ei tulisi koskaan olla huutamista. Älä toimi siten että olisit ainoa resitoija. Jos toimit näin, on kuin ketään muita ei olisi olemassakaan, mutta näin ei ole. Mukauta äänesi aina suhteessa toisiin ääniin, sen sijaan että olettaisit toisten mukauttavan oman äänensä. Näin syntyy harmonia. Resitoi niin että jokainen tavu olisi kuin yksi sadepisara jatkuvassa sateessa — hyvin hento, jatkuva ja kestävä.
Resitointi toimii samalla tavoin kuin kaikki muutkin zen-harjoituksemme. Yhdellä tasolla voimme kokea kuinka resitoiduilla sutrateksteillä olisi oma sisältönsä. Mutta tekstin sisällön itsensä ulkopuolellakin, resitointi sellaisenaankin on absoluuttinen harjoitus, joka samalla ilmaisee tietoisuuden sisäisen tilan, mutta myös luo sen aina uudelleen. Resitoidessamme yhdessä toisten kanssa, ja kuullessamme heidän äänet, meidän on helpompi yhdistää mielemme toisten kanssa. Tätä tarkoittaa harmonia. Tätä tarkoittaa yhdessä harjoittaminen.”

– Taizan Maezumi ”On Zen Practice”

Suositeltava oviraha 10,- €. Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa!